Hoppa till huvudinnehåll

Informationsdriven vård

Detta strategiska initiativ stödjer svenska hälso- och sjukvårdsorganisationer i utvecklingen av AI-lösningar. Målet är att erbjuda en mer informationsdriven, individanpassad och skalbar hälso- och sjukvård. Det sker i ett nära partnerskap mellan offentliga, privata och akademiska vårdaktörer.

Vision & hur vi tar oss dit

För att möta viktiga utmaningar inom hälsoområdet stödjer Vinnova fem visionsdrivna innovationsmiljöer. Informationsdriven vård är en av dessa. Programmet löper från 2019 till 2024. 

Visionen är att Sverige ska erbjuda informationsdriven, personaliserad och skalbar hälso- och sjukvård genom AI-tillämpning.

1

Identifiera hinder och möjligheter för integration och nationellt genomförande av informationsdriven hälso- och sjukvård

2

Utforska hur integritetsskyddande AI och datadrivna insikter kan stödja nuvarande vårdpraxis

3

Utvärdera etiska och juridiska konsekvenser och hitta vägar till ett framgångsrikt genomförande av informationsdriven vård

En ökad mängd hälsodata skapar möjligheter att hantera utmaningar genom en mer informationsdriven hälso- och sjukvård. Data ger oss information och insikter som kan nyttjas för beteendeförändringar och patientfördelar. Genom att tillämpa AI kan vi bland annat få hjälp med:

  • Identifiering av möjligheter
  • Prioritering av insatser
  • Evidensbaserade riktlinjer --> Övervaka genomförandet på befolkningsnivå
  • Förutsägelse av intressanta händelser inom hälso- och sjukvården
  • Förebyggande, optimering av vård

Samarbete är nyckeln

Kärnpartnerna samarbetar med en regional referensgrupp med representanter från landets samtliga 21 regioner. Som projektpartner bidrar du till framtidens AI-lösningar, samtidigt som du får tillgång till dem.

Även om vi i vår forskning tidigare har fokuserat på informationsdriven vård gav uppstarten av innovationsmiljön oss en ordentlig skjuts framåt genom ökad samverkan och nätverkande med regioner och företag i Sverige.

A picture of Petra Svedberg

Petra Svedberg

Projektpartner, Halmstad Universitet

Vi har också ett nätverk som är öppet för AI-strateger i alla 21 offentliga sjukvårdsregioner: Regionreferensgruppen för Informationsdriven vård. Där kan du följa resultaten av våra projekt, dela med dig av erfarenheter från dina initiativ och utbyta värdefulla insikter.

Lär dig mer med den här handboken

Undrar du hur du bäst använder AI, övervinner juridiska utmaningar och blir datadriven? AI Sweden och dess partners har släppt en handbok för dig!  En komprimerad digital kursversion av handboken finns också tillgänglig gratis (endast på svenska).

En handbok för informationsdriven vård
 
A screenshot from My AI showcasing a lot of use cases within healthcare
 

Lär av andra

Utforska My AI för att upptäcka olika användningsfall inom sjukvården, från upptäckt av lungcancer till förebyggande av sepsis och innovation inom patientsäkerhet. Dyk ner i en mängd pågående initiativ för värdefulla insikter.

Hur kan jag engagera mig?

Gå med i vårt AI-community, MyAI, en crowdsourcad onlineplattform som är kostnadsfri och öppen för alla. Där kan du lära dig mer om AI genom att läsa artiklar, ta del av användningsfall och rapporter, nätverka med AI-utvecklare, efterlysa samarbeten och hitta talanger att anställa.

Ännu inte en partner, Låter detta som något för din organisation? Läs mer om hur du blir partner.

Kontakta oss för att se hur vi kan hjälpa dig!

Lorna Bartram
Lorna Bartram
AI Transformation Strategist - Healthcare
+46 (0)70-635 71 01
Nina Lahti
Nina Lahti
AI Transformation Strategist - Healthcare
+46 (0)70-085 69 76

Håll dig uppdaterad: Få våra uppdateringar om AI-vård direkt till din inkorg